Vintersol!

Visst älskar vi när solen skiner, det är ju underbart. Men när det gäller att få till bilder med skön känsla anses ju fotografer ofta föredra en mulen himmel. Hårt ljus kan ge platta bilder och skarpa skuggor och kräver att man parerar motiven väl. Så när jag pratade snabbt med min mamma i telefon dagen då jag skulle utföra denna porträttfotografering sa hon lite bekymrat:

-Lycka till med fotograferingen, men det kanske är lite väl soligt idag eller?

Hon hade delvis rätt. En sommardag hade jag inte varit lika glad över den starka solen, men en vinterdag som denna, sent i november, då solen står så lågt, kan det istället vändas till en fördel. Det kan exempelvis ge effektfulla motljusbilder, skapa fina ljusspel mellan träd och ge extra lyster åt frosten.

Medan starkt sommarsolsken mitt på dagen skapar djupa skuggor under ögon, näsa och haka, eftersom solen kommer rakt ovanifrån, kan man under en solig vinterdag välja att lägga solen helt bakom eller vid sidan om objektet man fotograferar, vilket då skapar en helt annan karaktär på bilderna.

Ljuset i november blir också både varmt och kallt, på samma gång. Ljuset är kallt men naturens guldiga färger värmer upp tonerna.  Därför kan det absolut vara idé att överväga att ta sina bilder under höst och vinter istället för under högsommaren.

Uppdraget denna dag var att fotografera pressbilder till Landsbygdsutvecklarna i Falkenbergs kommun som driver projektet Lev din dröm. De båda projektledarna, Jennifer och Karin, ville att bilderna skulle visa dem i deras rätta element, naturen, med sina stora intressen. De är nämligen själva en del av den skara människor som lever sin dröm på landsbygden.

Med mig hade jag också min underbara praktikant Johanna Gustafson som assisterade under fotograferingen. Hennes värdefulla insats bestod bland annat av att försöka fånga djurens uppmärksamhet så att de tittade åt rätt håll och hade öronen framåt. De var ju emellanåt lite skeptiska till hela spektaklet. Johanna spelade också in en liten film under fotograferingen som ni hittar här:

 

 

Resultatet av en kall vinterdagsfotografering blev stämningsfulla motljusbilder med kylig rök men värmande hösttoner.

Njut av vinterljuset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *