Vintersol!

Visst älskar vi när solen skiner, det är ju underbart. Men när det gäller att få till bilder med skön känsla anses ju fotografer ofta föredra en mulen himmel. Hårt ljus kan ge platta bilder och skarpa skuggor och kräver att man parerar motiven väl. Så när jag pratade snabbt med min mamma i telefon dagen då jag skulle utföra denna porträttfotografering sa hon lite bekymrat:

-Lycka till med fotograferingen, men det kanske är lite väl soligt idag eller?

Hon hade delvis rätt. En sommardag hade jag inte varit lika glad över den starka solen, men en vinterdag som denna, sent i november, då solen står så lågt, kan det istället vändas till en fördel. Det kan exempelvis ge effektfulla motljusbilder, skapa fina ljusspel mellan träd och ge extra lyster åt frosten.

Medan starkt sommarsolsken mitt på dagen skapar djupa skuggor under ögon, näsa och haka, eftersom solen kommer rakt ovanifrån, kan man under en solig vinterdag välja att lägga solen helt bakom eller vid sidan om objektet man fotograferar, vilket då skapar en helt annan karaktär på bilderna.

Ljuset i november blir också både varmt och kallt, på samma gång. Ljuset är kallt men naturens guldiga färger värmer upp tonerna.  Därför kan det absolut vara idé att överväga att ta sina bilder under höst och vinter istället för under högsommaren.

Uppdraget denna dag var att fotografera pressbilder till Landsbygdsutvecklarna i Falkenbergs kommun som driver projektet Lev din dröm. De båda projektledarna, Jennifer och Karin, ville att bilderna skulle visa dem i deras rätta element, naturen, med sina stora intressen. De är nämligen själva en del av den skara människor som lever sin dröm på landsbygden.

Med mig hade jag också min underbara praktikant Johanna Gustafson som assisterade under fotograferingen. Hennes värdefulla insats bestod bland annat av att försöka fånga djurens uppmärksamhet så att de tittade åt rätt håll och hade öronen framåt. De var ju emellanåt lite skeptiska till hela spektaklet. Johanna spelade också in en liten film under fotograferingen som ni hittar här:

 

 

Resultatet av en kall vinterdagsfotografering blev stämningsfulla motljusbilder med kylig rök men värmande hösttoner.

Njut av vinterljuset!

Omväxling är hemligheten

Det jag framför allt älskar med mitt jobb som fotograf är variationen. Jag har aldrig kunnat nischa mig helt. Bara tanken på att endast ägna mig åt en typ av fotografering gör mig nedstämd. Det är variationen som driver på utvecklingen, ”stilkrockarna” mellan uppdragen som skapar nya idéer och diversiteten bland de människor jag möter som skapar dynamik i arbetsdagen.

 

När jag ena dagen fotografera kostymklädda kontorsmänniskor kan jag få ett rus från businessvärlden. Att få pilla med detaljer och justera en bild tills allt ligger exakt på rätt plats för en perfekt reklambild är kreativt stimulerande för ett estetiskt öga. Och att sedan på helgen kliva in i en värld fylld av översvallande kärlek då ett brudpar tar plats framför linsen ger en annan dimension på mitt jobb. Allt har sin charm och allt är väldigt roligt.

Bröllopsfotografering Christina & Magnus

Förutom att leverera fantastiskt bra bilder är min uppgift helt enkelt att anpassa mig till situationen. Gäller det ett porträtt på en VD är det viktigt att det sköts snabbt och enkelt, men handlar det om en bröllopsdag är stunden med fotografen en viktig del av dagen. Det ska bli ett fint minne för livet och kännas avslappnat och roligt så att brudparet glömmer sin nervositet inför själva vigselakten.

Bröllopsfotografering Christina & Magnus Bröllopsfotografering Christina & Magnus Bröllopsfotografering Christina & Magnus Bröllopsfotografering Christina & Magnus

I början av augusti hade jag äran att få föreviga Christina och Magnus stora dag. Två härliga människor som strålade av lycka. Vädret var ett litet orosmoment med både hagel, regn och blåst bara en timma innan vi skulle ses. Lagom till fotograferingen sprack himlen upp och vi fick fantastiskt fint väder. De hade önskemål om att fotografera både på deras favoritstrand i Ringsegård, och inne vid Ätran i Falkenberg. Självklart uppfylldes båda dessa önskningar och vi fick en underbart härlig stund tillsammans.

Bröllopsfotografering Christina & Magnus Bröllopsfotografering Christina & Magnus Bröllopsfotografering Christina & Magnus Bröllopsfotografering Christina & Magnus Bröllopsfotografering Christina & Magnus

Undersköna Andorra

I september förra året reste jag till vackra Andorra för att göra ett resereportage. Det är alltid underbart att få lära känna ett land lite mer på djupet, som man behöver göra när man ska hitta det där lilla extra att tipsa om. När jag föreslår reportage till tidningarna brukar jag välja lite udda ställen som intresserar mig men som kanske inte är självklara semestermål annars. Jag har ju till exempel varit på båtresa genom Ryssland, besökt Island mitt i vintern och hälsat på i svenskbygderna i Minnesota för att nämna några. Andorra var jag väldigt nyfiken på. Denna gång följde min syster med som resesällskap, och vi fick en härlig långweekend tillsammans.

20170918_112610

 

I Barcelona hyrde vi en bil och körde nordväster ut mot det bergiga Pyrenéerna. Vi bodde de första två nätterna i den mysiga lilla staden Sant Julià de Lòria. Där finns mycket vackert att besöka i omgivningarna, både när det gäller natursköna upplevelser och kultur, så som tobaksmuseum och gamla kyrkor. Vi hade också en skräckblandad tur upp till en vingård högt bland bergen. Detta fick bli inledningen i reportaget i tidningen Lantliv. Som tur var kom vi där ifrån med livet i behåll.

20170918_094111

Jag och syrran i den skakiga jeepen som skulle ta oss till vingården via en väg som kändes som att den gick rakt upp i himlen. Ingen bra idé att titta ut genom bakrutan!

Vi körde vidare in i det lilla landet, och ja, det är ett väldigt litet land, bara en tredjedel av Öland. Vi bodde i en urmysig lägenhet i Ordino. Det var ett smakfullt renoverat gammalt stall, i traditionell andorransk stil, byggt av sten såklart. Detta blev ett reportage om ”Återbrukad andorransk historia” i nätmagasinet DAGG, så titta in där för att se smarta inredningslösningar och udda detaljer.

Efter många sköna naturupplevelser och vandringar ville vi också besöka huvudstaden Andorra la Vella och efter en promenad på de populära gatorna i det skattebefriade landet gled vi in på Caldea Thermal Spa, det märkligt designade spabadet.

Andorra är verkligen en gömd liten pärla, med ett fantastiskt landskap för den friluftsintresserade och mycket kulturhistoria utmed de ringlande vägarna. Vi mötte även underbart trevliga människor. Min bristande kunskap i spanska försvårade dock ibland interaktionen med folk i byarna, men syrran fick skakat liv i sin skol-spanska 😉 Med gott humör, god vilja och lite tålamod så förstår man varandra till slut ändå! Läs reportaget i Lantliv nr 9 2018 om du vill ha mer tips från Andorra!

075837_ 075847_ 075852_ 075950_

Somrig trädgård till Lantliv

 

Den varma sommaren har släppt sitt grepp och det börjar kännas lite mer som höst. Livet börjar sakta rulla tillbaka in i rutinerna. För mig som fotograf innebär sommaren dock inte att kameran läggs på hyllan, utan ett finger stannar alltid kvar på avtryckaren. Ofta är ju detta en härlig tid att fotografera natur och trädgård, men denna sommar satte torkan tydliga spår på växtligheten och försvårade fotograferandet en aning. Ändå lyckades jag göra några olika trädgårdsreportage och ett av dem var hos Anna i Björkäng. En underbar plats där ett sommarhus förvandlats till ett permanentboende och trädgården till ett litet paradis. Detta kommer ni att få se i tidningen Lantliv nästa år, men till dess kan ni få tjuvkika på några små detaljer från Annas trädgård.

3868

 

3881

 

3771

 

3512

 

Fotograf Linda Tengvall

En tydlig profil för att nå ut

Det är mycket som händer med mitt nystartade projekt Tjärn – en serie återvunna möbler med fotografiska textiltryck. Innan jag skulle visa dem på Formexmässan i augusti ville jag ha en klar och tydlig profil och tryckt material för att nå ut med min tanke kring Tjärn. Som flera gånger tidigare när jag är i ett kritiskt skede tog jag kontakt med en gammal vän och tillika geni inom grafisk form och marknadsföring – Miika Tuomivuo. Det huvudet är verkligen överfyllt av fantastiska och klipska idéer! Att högt försöka förklara alla tankar som rört sig i mitt huvud och skapat dessa första 8 möbler var en utmaning, men jag var ju helt säker på att Miika skulle plocka ut essensen och forma till en självklar helhet. Jag hade helt rätt! Efter en sprudlande brainstorming kom vi fram till hur monter och broschyr skulle se ut. Mitt tidigare arbete som haft en dragning till sägner och mitt återkommande tema skogen kändes som en självklar del i Tjärn. Miikas fantastiska logga blev pricken över i. Hela konceptet med genomgående stil i monter, broschyr och visitkort fick ett fantastiskt mottagande. Broschyren med sitt matta tjocka papper och sugande svärta skall framför allt kännas, men här får jag nöja mig med att visa en bild. Hoppas ni får känna på den framöver! Stort TACK till dig Miika!

Utskrift

broschyr_tjärn

monter

Tjärn

Parallellt med mina kommersiella uppdrag för företag och fotograferingar till inredningsreportage har jag även tagit fram en egen möbelserie under namnet Tjärn. Det är en samling återvunna stolar som fått nytt liv genom renovering och matt svart färg. Jag har tryckt mina fotografiska konstmotiv på tyg hos Berghs Fabrics, som nu mera är uppköpta av Tobex, och klätt stolarna med. På stolarna blir dessa motiv som ett fönster in i stolens själ, en andra dimension, som kan väcka tankar kring stolens historia och energier vi har svårt att ta på. Virket i stolarna har en lång historia, allt sedan de stod som ett träd i skogen till vad den upplevt som stol i någon slags miljö vi inte vet detaljer kring.

I våras ansökte jag till Young designers på Formex, som är Nordens största mötesplats för inredningsdesign. Som en av 20 blev jag uttagen och fick i augusti i år visa upp Tjärn. Det var verkligen spännande och intressant att träffa en massa inspirerande människor och få feedback på mitt arbete som tidigare endast visats för mina närmaste. Ett av dessa möten ledde till en kommande utställning på galleri Ztrand i Halmstad senare i år. Jag återkommer med info om det.

Nu jobbar jag med att vidareutveckla mina idéer kring Tjärn och till min stora glädje har jag återigen fått chansen att ställa ut som en Young Designer på Formex i januari 2015!

tjärn4

lindatengvall_3 lindatengvall_4 lindatengvall_1

 

 

Skomakarbostaden i Gård & Torp

För fem år sedan köpte jag och min man huset där jag nu har min studio. Det byggdes 1896 och var i väldigt dåligt skick men husets värme och härliga karaktär vann våra hjärtan innan förnuftet hann tänka på hur mycket renovering som krävdes. Arbetet med att återställa huset till det fina skick det förtjänar pågår fortfarande och det har varit en utmaning att hitta vägar att behålla det ursprungliga. Mycket var tyvärr för dåligt för att räddas, men då har vi försökt återskapa med hjälp av gamla metoder och inspiration från äldre design. Vi kan med glädje säga att vår kunskap om byggnadsvård har vuxit enormt sedan vi tog huset under våra vingar. Det var därför extra roligt att se mitt första reportage i Gård & Torp denna månad (Nr4 2014). Det handlar inte om vårt hus utan om en familj som verkligen vet vad de sysslar med när det gäller byggnadsvård. Björn Ahnlund är en skicklig bebyggelseantikvarie och familjens hem är väl ompysslat. Det var spännande att lyssna till sådan expertis och extra roligt att själv få återge det i både text och bild. Här kommer både publicerade och opublicerade bilder från Björn och Maries fina skomakarbostad.

ahnlund_1 ahnlund_2
ahnlund_6
/> ahnlund_3 ahnlund_5

Till familjealbumet

“Skomakarens barn går med trasiga skor” brukar det ju heta. Mina barn blir tyvärr inte fotograferade lika mycket som, i alla fall jag, hade önskat. Men när min äldsta son Oscar var tre månader tog jag en lite mer arrangerad bild på honom och hade nu bestämt mig för att verkligen få tagit en 3-månadersbild även på lilla Leo. Snabbt och enkelt fick Leo agera modell, i sin egen byrålåda (man tager vad man haver) och jag fick konkurrens om kameran, då 5-åriga Oscar gärna tar plats bakom sökaren. Men vi hade en rolig stund och vi fick förevigat Leo vid tre månaders ålder, mission accomplished.

leo

På väggen på Formex

annons_formexDet spännande samarbetet med kreativa Mira Bordiroza Lindh har nu nått sitt första delmål. Mira som är en nytänkande entreprenör och skicklig kreatör skapar bl.a. fantastiska handbroderade föremål. Dessa kommer hon att visa upp på Formexmässan i Young Designers-avdelningen 15-18 jan. Tillsammans har vi många galna och roliga idéer för framtiden men ett första steg är att jag har fotograferat hennes konstverk. Bilderna har vi tryckt på linneväv och spänt upp i broderiramar. Dessa tavlor kommer inom kort  att fungera som en kul installation i Miras monter på mässan i Älvsjö. Själv har jag inte möjlighet att besöka mässan men jag rekommenderar alla som är på Formex att besöka Miras monter B14:48. Ni kommer garanterat få ett sprudlande trevligt bemötande och en inspirations-injektion utan dess like! Jag ska hålla er uppdaterade på fortsatt utveckling av sammarbetet mellan mig och Mira!  

www.mirabodiroza.com

 

Januari-inspiration!

Snart nytt år! Snön lyser med sin frånvaro, det är barmark och plusgrader. Denna vinter har det varit svårt att få till de härligt snöiga hemma-reportagen. Men januari och februari kan fortfarande överraska med minusgrader och vackra  vita flingor. Som fotograf håller jag tummarna för det.

Det var lite mer vinterkänsla då jag fotograferade hemma hos Pernilla och Uno för ungefär exakt ett år sedan. Lagom kallt och vitt på marken. Julen hade städats bort men det skulle dröja länge innan vintern var på uttåg. Det blev ett reportage som nu är ute i första numret, 2014, av tidningen Älskade hem. Här bjuder jag på några extra bilder som inte visas i tidningen. Jag önskar er alla en fortsatt bra vinter och ett riktigt Gott Nytt År!

älskadehem_2014_01