Undersköna Andorra

I september förra året reste jag till vackra Andorra för att göra ett resereportage. Det är alltid underbart att få lära känna ett land lite mer på djupet, som man behöver göra när man ska hitta det där lilla extra att tipsa om. När jag föreslår reportage till tidningarna brukar jag välja lite udda ställen som intresserar mig men som kanske inte är självklara semestermål annars. Jag har ju till exempel varit på båtresa genom Ryssland, besökt Island mitt i vintern och hälsat på i svenskbygderna i Minnesota för att nämna några. Andorra var jag väldigt nyfiken på. Denna gång följde min syster med som resesällskap, och vi fick en härlig långweekend tillsammans.

20170918_112610

 

I Barcelona hyrde vi en bil och körde nordväster ut mot det bergiga Pyrenéerna. Vi bodde de första två nätterna i den mysiga lilla staden Sant Julià de Lòria. Där finns mycket vackert att besöka i omgivningarna, både när det gäller natursköna upplevelser och kultur, så som tobaksmuseum och gamla kyrkor. Vi hade också en skräckblandad tur upp till en vingård högt bland bergen. Detta fick bli inledningen i reportaget i tidningen Lantliv. Som tur var kom vi där ifrån med livet i behåll.

20170918_094111
Jag och syrran i den skakiga jeepen som skulle ta oss till vingården via en väg som kändes som att den gick rakt upp i himlen. Ingen bra idé att titta ut genom bakrutan!

Vi körde vidare in i det lilla landet, och ja, det är ett väldigt litet land, bara en tredjedel av Öland. Vi bodde i en urmysig lägenhet i Ordino. Det var ett smakfullt renoverat gammalt stall, i traditionell andorransk stil, byggt av sten såklart. Detta blev ett reportage om ”Återbrukad andorransk historia” i nätmagasinet DAGG, så titta in där för att se smarta inredningslösningar och udda detaljer.

Efter många sköna naturupplevelser och vandringar ville vi också besöka huvudstaden Andorra la Vella och efter en promenad på de populära gatorna i det skattebefriade landet gled vi in på Caldea Thermal Spa, det märkligt designade spabadet.

Andorra är verkligen en gömd liten pärla, med ett fantastiskt landskap för den friluftsintresserade och mycket kulturhistoria utmed de ringlande vägarna. Vi mötte även underbart trevliga människor. Min bristande kunskap i spanska försvårade dock ibland interaktionen med folk i byarna, men syrran fick skakat liv i sin skol-spanska 😉 Med gott humör, god vilja och lite tålamod så förstår man varandra till slut ändå! Läs reportaget i Lantliv nr 9 2018 om du vill ha mer tips från Andorra!

075837_ 075847_ 075852_ 075950_

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *